Systeemtherapie in Leiden

Wat is een systeem?

Een systeem is een groep met haar eigen regels en wetten. Bijvoorbeeld een gezin waarin iedereen zo zijn eigen rol heeft. Of een bedrijf, de familie, een vereniging, op school of in de kerk.
De werking van die regels en wetten, de onderlinge verhoudingen en de onuitgesproken rollen kunnen behoorlijk ingewikkeld zijn. Soms kan het systeem je verstikken. Je kunt jezelf niet zijn. Je zit vast in patronen die meer bij het systeem dan bij jezelf horen. En dat gebeurt allemaal onbewust. Het enige dat je er van merkt, zijn jouw klachten.

Een opstelling geeft inzicht

Met een ‘opstelling’ maken we de onzichtbare onbewuste processen en patronen in jouw systeem zichtbaar. In de regel is dit een eye-opener. Je ziet een web van dynamieken en patronen die jouw systeem bepalen, je ziet waar ze vandaan komen, wat hun nut is, maar ook waar ze je belemmeren om voluit te leven en het leven te vieren.

Familiesystemen

Door jouw familie van herkomst op te stellen worden onbewuste patronen van het systeem zichtbaar en krijg je meer inzicht in welke richting de oplossing te vinden is. Een opstelling kan antwoord geven op een vraag die voor jou van belang is en die je wilt onderzoeken. Vragen over je familie, je gezondheid, je relatie of een steeds weer terugkerend thema en waar je graag een stap verder in wilt komen.

Ervaar de dynamiek in een opstelling

Je kiest, uit een groep deelnemers, intuïtief plaatsvervangers voor jezelf, je familieleden en/of andere personen die een rol spelen in het systeem waar je vraag mee samenhangt. Je zet ze in de ruimte – dat noemen we het ‘wetende veld’. Zodra ze geplaatst zijn ervaren zij de gedachten en de emoties van de mensen die zij vertegenwoordigen. Hun reacties, hun bewegingen laten doorgaans heel snel en haarscherp zien wat er speelt. Dat is een intense ervaring. Niet alleen voor de vraagsteller maar ook voor de plaatsvervangers. Het levert daarom alle deelnemers waardevolle inzichten op over eigen thema’s en vraagstukken.
Het ervaren in een opstelling en je eigen plek innemen in je systeem van herkomst, geeft een gevoel van heling op een diepere laag.

Verder geef ik op de volgende data in 2019 een workshop in familie en relatieopstelllingen:

9 maart; 13 maart; 11 mei; 15 juni; 28 september; 12 oktober; 14 december

Contact Therapeut Leiden

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Ik ben benieuwd naar je verhaal. Mijn praktijkassistente van Psychologen Nederland beantwoordt al je vragen en kan een afspraak voor je inplannen. Bel ons op 071 20 32 016 of vul het contactformulier in.